Min filosofi

Laura

Jag. Jag är den viktigaste personen i mitt liv och det viktigaste jag har är hälsan. Innebörden i den meningen är att jag måste ta hand om mig själv i första hand för att kunna ta hand om barnen och resten av världen sedan.

Den värdefulla människan. För mig är människan alltid i centrum och vi är alla lika värda. Jag är värdefull och du är lika värdefull, så enkelt är det i min värld. Alla människor är unika och alla har en egen intressant historia, därför är det så oerhört intressant att träffa människor – i lagom mängd och takt. Jag som ambivert älskar att träffa människor face to face men behöver paus från alla relationer inklusive mina familjemedlemmar för att må bäst.

Balans och mål. Allting handlar om balans och om man vet vad man mår bra kan man göra sitt bästa för att skapa sig ett liv som smakar bra. Det är så viktigt för ens psykiska mående att veta vad man vill, dvs att ha mål. Om inte jag vet vad jag vill kan andra personer och livshändelser styra mitt liv och leda i slutändan till psykiskt illamående. Livet är en enda berg- och dalbana och att skapa balans som man trivs med är ett livslångt arbete (och framför allt just arbete, att man skapar sitt liv).

Det finns en mening med allt i livet. Jag tror att det finns en mening med allting i livet och därför blir livet så intressant. Jag är en nöjd person som inte hittar välbefinnande i materia och överflöd. Jag är trygg i mig själv och tar ansvar för mitt agerande, min hälsa och hela mig. Att jag har lyckats hitta sättet att vända mina motgångar till mina styrkor är jag tacksam för. Som exempel kan nämnas depressionen som jag fick uppleva under sommaren 2021 p g a klimakteriet. Det gjorde att jag fick ett stort behov att förvarna och informera andra kvinnor om detta och fick således ny energi från en källa jag inte kunde förutse innan. Det fanns en mening med mina klimakteriebesvär med andra ord. Det är värt att jag lider lite om det kan lindra andras lidande på sikt.

Man kan vara sin egen energikälla. Jag tror bestämt att meningen med min existens på Åland är att hjälpa ålänningarna att må bra och samtidigt skapa mig själv ett intressant liv. Jag älskar mitt jobb med Hela Hälzan och med Laura.ax.  Jag tror på min livsuppgift och vet att jag gör skillnad och på så sätt driver jag mig själv och är mitt eget kraftverk.

Ta hand om din kropp. Jag vill vårda min kropp som jag kallar för ”skalet” så gott det går för att min vackra själ kunde vandra så länge som möjligt på jorden. Jag har två barn och jag är så nyfiken på deras uppväxt och framtid och vill gärna vara en del av det. Men jag är också bara en människa och kämpar med problem som alla andra. Det gäller att hitta ett sätt att kliva tillbaka på banan när man halkat av och där kommer mina företag (alltså jag själv) in och räddar mig. För att kunna ge råd åt andra måste jag helt enkelt leva som jag lär. Och det är en utmaning som jag gärna tar varenda en dag.

Lyft problemen på bordet. Jag har ingenting som tynger mig i min ryggsäck, vilket innebär att jag inte släpar på mig tunga stenar från mitt förflutna. Jag växte upp i en familj med en stark med ledsen mamma och en alkoholiserad pappa men jag kan betrakta min barndom som en lycklig och normal barndom eftersom vi aldrig sopade något under mattan, utan pratade om problemen. För mig är det enda rätta sättet att jobba med problemhanteringen – lyfta varje problem på bordet så fort de uppstår. När jag inte gör det mår jag illa. Eftersom det förflutna inte tynger mig kan jag med lätta steg vandra i nuet och vara nyfiken på det kommande. Skönt, eller hur?

Det är dumt att älta. Hänt har hänt och vi kan inte kliva tillbaka till det förflutna, vi har nuet och framtiden att jobba med. Att älta i långa perioden är inte min grej utan jag ältar som tusan och sedan får det vara. Sådant tar så mycket energi och jag vill ha min energi kvar och leva.

Vi lever vidare i allas minnen. Jag vill leva så som jag blir ihågkommen. Jag har alltid haft lite ”annorlunda” syn på döden och numera vet jag att min kropp försvinner men själen blir kvar i någon form och inte minst minnen. Det är skönt att veta att vi alla lever kvar i minnen hos de som lever vidare. Att vara ärlig, autentisk och snäll är viktigt för mig. Men samtidigt kan inte alla gilla mig och det får jag acceptera helt enkelt.

Stå för det du gör. Jag kan sälja och representera bara sådant som jag själv tror på och står för.

Möt Olle vid grinden när det gäller hälsan. Eftersom jag vill vårda mitt ”skal” dvs kroppen så gott jag kan sköter jag om min hälsa i förebyggande syfte. Jag köpte min första Bemer (och blev affärspartner på samma gång) som fullt frisk 43-åring och tänkte att jag kommer också att behöva den på riktigt en vacker dag. Bemer är som en försäkring för mig och hela min familj. Det vanliga är att människan väntar på symptom och behandlar dem men jag vill möta Olle vid grinden om möjligt. Jag kan också boka tid till en osteopat bara för att kolla att allting är ok, utan att ha ont någonstans. Jag vill veta hur det ligger till med ”skalet” och därför vill jag mäta mig med Inbody, ta hårmineralanalys etc.

Humor är livets salt! Humor kryddar hela min existens och jag är rädd om mitt barnasinne. Vi är alla bara små barn inne i våra åldrande skal och låt oss aldrig kväva barnet inom oss.

Att vara generös. Jag är en lycklig kvinna och heter ”rik” Vauras i efternamn. Den dagen jag är ekonomiskt rik kommer jag att dela med mig och göra andra människors vardag en aning lättare. Jag har svårt att förstå människors behov att äga massor med materia och hamstra åt sig högvis med pengar i stället för att dela med sig och göra flera människors liv lättare. Jag tror starkt på att ju mera man ger, desto mer får man tillbaka. Det handlar om lycka och kärlek.

Grönt är skönt. Jag är vegetarian sedan två år tillbaka. Detta gröna liv började med en slags vadslagning och experiment med sonen (dottern var redan vegetarian) och öppnade en helt ny värld för mig. För första gången hittade jag kärleken till matlagning då jag aldrig mera kunde hitta några äckliga senor i maten. Det känns otroligt skönt att kunna bemöta alla djur i hela världen och kunna titta dem i ögonen och säga ”va lugn, jag kommer aldrig att äta upp dig”. Jag äter heller aldrig någons barn. Det hela har således vuxit till en etisk fråga. Än så länge äter jag fisk och mjölkprodukter och ägg så egentligen är jag pesco-lakto-ovo-vegetarian. Alla har ansvar för sin egen hälsa och äter vad man anser vara bäst. Jag vill bara inspirera till mera vegetarisk mathållning.

Den här hemsidan är min alldeles egen och jag ansvarar för allt innehåll. Syftet med min hemsida är presentera mig själv och mina produkter på mitt sätt. Jag tror att de personer som ”bör” hitta mig gör det också och processen blir lite lättare med hjälp av en hemsida med informationen samlad på ett och samma ställe.

Jag tror på ”hela hälsan” som består bland andra av mental träning, fysisk träning, återhämtning, bra mat, näring och livskraft från naturen. Detta kan jag erbjuda mina kunder redan nu och det känns underbart.

Tack att du har läst min filosofi. Hoppas vi ses och hörs snart.